Detektera närvaro med UniFi

Home Assistant
För att kunna ha "hemmaläge" och "bortaläge" i din hemautomation behöver ditt styrsystem veta vem som är hemma och vem som inte är det. Home Assistant har bra stöd för detta.

Visningar:

321

Betyg:

3
(2)

Svårighetsgrad:

Enkelt

Tidsåtgång:

5-10min

För den här guiden behöver du

 • Home Assistant
 • En UniFi-controller


Inledning

För att få till en bra grund för din hemautomatisering kan det vara bra ifall ”hemmet” vet vem som är hemma och vem som inte är det. I Home Assistant är det väldigt enkelt att lägga till en komponent för detta och det finns ett flertal att välja mellan, jag själv använder ”Ubiquiti Unifi WAP” eftersom jag kör UniFi för det trådlösa nätverket. Se tillgängliga komponenter här.

OBS! Tänk på att smartphones ofta stänger av WiFi när telefonen är i viloläge. Du kan ändra det i telefonens inställningar.

Aktivera Ubiquiti Unifi WAP

För att aktivera denna komponent, lägg till följande i din configuration.yaml: (Det går utmärkt att använda flera komponenter för närvarokontroll men rubriken ”device_tracker:” ska bara skrivas en gång. Fortsätt med nästa komponent direkt nedanför den första)

# UniFi för detektering av närvaro via WiFi
device_tracker:
 - platform: unifi
  host: unifi.int
  username: !secret unifi_user
  password: !secret unifi_pass
  verify_ssl: false

Anpassa dessa punkter för att passa din installation:

 • host – Adressen / IP-numret till din UniFi-controller (jag har lagt till i DNS’en på min router så att unifi.int pekar på min controller)
 • username – Användarnamnet för din UniFi-controller
 • password – Lösenordet för din UniFi-controller (se Wiki’n för att förstå hur secrets fungerar)
 • verify_ssl – Ange huruvida du vill kontrollera controllerns SSL-certifikat eller inte

För mig började det inte fungera förrän jag manuellt skapade filen config/known_devices.yaml. Du kan enkelt göra detta med Configurator ifall du använder den.

Felsökning

Ifall det inte fungerar för dig kan det bero på något av följande:

known_devices.yaml

För mig började det inte fungera förrän jag manuellt skapade filen config/known_devices.yaml. Du kan enkelt göra detta med Configurator ifall du använder den.

Site-ID i UniFi

Ifall du inte använder defaultsiten i UniFi-controllern behöver du berätta för Home Assistant vilken site den ska titta i, det gör du genom att lägga till en rad i configurationen som görs i steget ”Aktivera Ubiquiti Unifi WAP”:

  site_id: [DITT SITE-ID]

Observera att du måste byta ut [DITT SITE-ID] emot ditt verkliga site id. Du hittar ditt site id genom att titta i adressfältet när du är inne i UniFi-controllern. I exemplet nedan är site id ”vg732f4”.

https://unifi.int:8443/manage/site/vg732f4/dashboard

person-filen

Jag hjälpte en vän att felsöka hans installation och där visade det sig att själva device_tracker-modulen krashade för att det fanns en ”person-fil”. Jag vet inte vad filen gör, men den fanns inte i min installation så vi raderade den på hans installation och då började det fungera efter en omstart. Filen fanns på config/.storage/person.

Hur bra var den här guiden?

Klicka på en stjärna för att betygsätta

Betyg 3 / 5. Antal röster 2

Bli först med att betygsätta denna guide!

Eftersom du tyckte den här guiden var bra...

Följ oss på sociala medier, så missar du inte nästa guide!

Jag beklagar att du inte var nöjd med guiden!

Hjälp mig att göra bättre guider i framtiden.

Vad saknades / vad var fel?

Lämna ett svar